Резултати од анкета за перцепцијата на студентите за корупцијата

20 јуни 2023

Институтот за стратешки истражувања и едукација – ИСИЕ организираше Тркалезна маса на тема „Универзитети без корупција во Албанија, С. Македонија и Србија“ на 22.06.2023 година (четврток) во хотел Мериот Скопје. На тркалезната маса присуствуваа над 25 клучни чинители, вклучително и член на Државната комисија за спречување на корупцијата, декани, претставници на министерствата, претставници на невладини организации. На настанот беа презентирани прелиминарните резултати од истражувањето на перцепциите на студентите за корупцијата во високото образование во Албанија, С. Македонија и Србија, спроведено во рамките на нашиот проект. Истражувањето беше спроведено со помош на техниката лице в лице во мај 2023 година, на примерок од 300 студенти во секоја земја. Повеќе информации за клучните резултати од истражувањето може да се добијат на следниот линк. Визуелизацијата на резултатите може да се постигне на следниот линк.

Проектот „Универзитети без корупција во Албанија, С. Македонија и Србија“ е подржан со регионален грант на СМАРТ БАЛКАН – Граѓанско општество за поврзан Западен Балкан, регионален проект имплементиран од Центарот за промоција на граѓанското општество (ЦПЦД), Центарот за истражување и креирање политики (ЦРПМ) и Институтот за демократија и медијација (ИДМ) и финансиски поддржан од норвешкото Министерство за надворешни работи (НМФА).

 

За нас

Добредојдовте во проектот „Универзитети без корупција“, кој неуморно работи на трансформирање на високото образование во Албанија, Северна Македонија и Србија. Нашата мисија е кристално јасна: да се залагаме за владеење на правото, да всадиме ефективно спроведување на правдата и да ја искорениме корупцијата меѓу студентите и универзитетскиот персонал.

Јазик